Visitors

Counters
Counters
Blog ini telah dilawati seramai ini.
Terima kasih kerana melawat blog K-Media UMP!

Thursday, December 18, 2008

Video untuk di-download

Performance itu hari dekat Matres 08 dan pesta tanglung.

YAA, aku mengaku memang kualiti video ini teruk.

Band kelab juga memang masih lagi di tahap amatur-antara-amatur, dan masih kurang impak.

tapi walaupun begitu, diharap anda masih mampu menonton sekadar apa yg ada...

MATRES '08

01. tribute untuk L'Arc~en~Ciel - "Lost Heaven" (zip)

Download: zshare

-zip contains video (mp4) and subtitle (srt). sila letak dalam folder yg sama.

02. lagu original "Hariku" (zip):

Download: mediafire

-zip contains video (mp4) and audio (wma).

03. Bulan Lapan - versi panjang secara paksaan-

Download: zshare

Pesta tanglung '08

04. tribute untuk L'Arc~en~Ciel - "Lost Heaven" tidak akan di-upload

05. Janjiku Maju (Tajuk belum tetap) tidak akan di-upload

Tuesday, November 18, 2008

UMP rangkul 4 pingat emas di Jerman


UMP telah merangkul 4 pingat emas di iENA Nuremberg “Ideas-Inventions-Products” 2008.

Ini membuktikan kita UMP juga tidak kurang hebatnya dari segi kreativiti, idea dan inovasi.

Sekalung tahniah buat pensyarah-pensyarah yang berjaya mengharumkan nama universiti di persada antarabangsa.

Berikut petikan dari Akhbar Utusan Malaysia, 18 November 2008:

UMP rangkul 4 pingat emas di Jerman

KUANTAN 17 Nov. - Universiti Malaysia Pahang (UMP) berjaya meraih empat pingat emas dan tiga perak pada pameran antarabangsa Idea Penemuan Produk Baru (IENA) 2008 di Nuremberg, Jerman pada 30 Oktober hingga 2 November lalu.

Kesemua pingat emas itu diraih menerusi pensyarahnya, Dr. Mimi Sakinah Abd. Munaim yang merupakan Timbalan Dekan (Akademik dan Hal Ehwal Pelajar) Fakulti Kejuruteraan Kimia dan Sumber Asli (FKKSA) UMP melalui hasil ciptaannya, Reaktor Membran Enzim Daripada Kelapa Asli.

Dua lagi pensyarah UMP dari Fakulti Kejuruteraan Awam dan Sumber Alam iaitu Dr. Zularisam Ab. Wahid dan Abdul Syukor Abd. Razak meraih tiga pingat perak menerusi ciptaan masing-masing.

Naib Canselor UMP, Profesor Datuk Dr. Daing Nasir Ibrahim berkata, penyertaan kali ini merupakan yang kedua oleh universiti itu dalam IENA.

''Hasil ciptaan yang terpilih untuk menyertai pertandingan itu adalah berdasarkan kejayaan beberapa pertandingan di peringkat nasional dan telah diproses untuk mendapat paten di samping mempunyai potensi untuk dikomersialkan," katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.

Beliau berharap kejayaan yang diraih para pensyarah terbabit dapat dijadikan pemangkin kepada penyelidik lain di UMP untuk mencipta produk yang berdaya saing dan boleh dikomersialkan.

Menurutnya, IENA adalah satu pertandingan inovasi produk baru bertaraf antarabangsa yang diadakan setiap tahun dan ia berjaya menarik 800 penyertaan daripada 39 negara pada tahun ini.

Thursday, November 13, 2008

Bengkel Sehari Penulis Bebas


Saudara Zamri Mohamad adalah salah seorang penulis yang prolifik dalam menulis makalah, artikel, dan telah menulis setakat ini 10 buah buku pelbagai tajuk.


Beliau pernah datang ke UMP mengendalikan Bengkel Penulisan 2008 di UMP anjuran EXCO Penerangan & Penerbitan MPP, saudara JamilulHakim semester lepas.


Saudara Zamri Mohamad kerap mengendalikan kursus penulisan, jadi ini ada sedikit promosi bagi sesiapa yang berminat untuk menyertai kursus penulisan beliau yang terdekat:


Bengkel Sehari Penulis Bebas

Tarikh : Ahad 11 Januari 2009

Tempat : Bilik Persidangan, Mahallah Ali Ibn Abi Talib, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Kuala Lumpur

Masa : 9.30 pagi - 4.00 petang


Untuk keterangan lanjut klik sini


"Sesunguhnya pena jika disalutkan indah dengan bahasa bisa punya kuasa yang luar biasa."

Monday, November 3, 2008

KL Photowards 2009


BloggerLapang cuti semester ini?
Tiada agenda?
Jangan sia-siakan masa anda semua.

Time Out adalah salah satu portal web dari syarikat penerbitan Mongoose Publishing menganjurkan buat julung-julung kalinya KL Photoawards 2009.

Kepada semua pencinta fotografi, ini boleh dijadikan assignment anda untuk masa cuti ini. Night shot, close-up shot, long shot, medium shot, head shot... Jom shoot KL!

Kredit kepada Jamil untuk info ini.
Blogger Suburbanzero said...

g ar kat link ni
ade sesuatu menarik
http://www.klphotoawards.com/

7:06 AM

Delete

p/s: Khabarnya K-Media akan memiliki D-90 sebagai kamera kelab sem depan... Apa pun kita nantikan saja Reddu sem depan. Hoho...

Saturday, October 25, 2008

Logo baru sudah di-design! Tengok tengok! Mite Mite..

Trivia Logo Kmedia Baru:
  • Idea asal: Nadia California
  • Ada 4 kotak bermaksud ada 4 kotak la
  • kotak kanan atas: nama kelab
  • kotak kiri atas: kamera yg panjang shutternya
  • kotak kanan bawah: kamera yang pendek shutternya
  • kotak kiri bawah: Mic-untuk nyanyi, interview atau hiasan saja jika tidak diguna pakai.
Arigatoooo..Nadia, aku masih belum mampu produce baju guna design awak...sori ek

Berakhirnya....

Sebahagian ahli band terikut dengan DMC, best ni tengok aaa..."diatas ni adalah jep-( Krauser samaaa!!!)"

Akhirnya semester ini akan melabuhkan tirainya tak lama lagi, oleh itu, band K-Media pun akan "mengangkat" alat2 muzik mereka dan "menyerahkan diri" kepada meja2 di rumah mereka untuk study. Tetapi mereka akan kembali pada semester depan dan beberapa perubahan mungkin dilakukan (berdasarkan komplen2 yang diterima) dan mungkin akan merekrut beberapa ahli untuk menjadi sebahagian daripada ahli band ini (kalau minat laaa). Pengambilan ahli baru ini adalah disebabkan beberapa masalah yang dihadapi seperti ketiadaan pemain gitar lead dan keyboard, manager (Yamin) mengidam penyanyi perempuan dan tiada kru pembantu setiap kali persembahan (tukang setting sound, tukang angkat barang (slave)). Apa-apa pun, terima kasih diucapkan kepada ahli2 band K-Media (Jep, Zery, Abu, Aku) kerana usaha yang dikerah untuk menghasilkan persembahan yang terbaik walaupun banyak masalah yang menimpa terutamanya pada persembahan terakhir di Hotel Vistana (ahli band ada test, training x cukup, ketiadaan gitar dan amp).

Bagi kelab K-Media pula, diharap akan menjadi antara kelab yang menonjol di UMP dan sebagai Bendahari bagi kelab ini (cheewahh), saya menyeru agar jentera2 bahagian kewartawanan dan jurnalisme agar bergerak bersama2 dan memberi idea2 baru agar nama "Kelab Media dan Kewartawanan" nanti tidak menjadi "Kelab Media" sahaja. Dijangkakan pada semester depan jugak, kita akan melancarkan buletin K-Media yang sekarang ni dalam proses pembikinan dan kru2 akan direkrut untuk menjadi wartawan dan penulis buletin (aku dan Dayat mungkin akan direkrut). Dan terakhir sekali tentang pelantikan semula MT serta AJK yang akan dibuat pada mesyuarat agung nanti (?) tapi x tau bila.... Oi, bila mau mesyuarat oi!!


anonymous - "Kelab ni kelab multimedia ke, siap ada band lagi... 'Kelab Media dan Kewartawanan' hmmmm... x nampak pun korang buat bende2 psl kewartawanan...
Aku - "Ade la, yang Kembara fotografi tuuuuu..."
anonymous - "Itu je???!!!"
Aku - ".........."Yearrrghhh lagu terbaru band diilhamkan dari lagu Sally dari DMC. Tapi tak jadi ganasnya..

Tuesday, October 21, 2008

Masuk, masuk lagi!!

Bengkel Adobe Photoshop dan Blog


Aktiviti: KURSUS ADOBE PHOTOSHOP DAN MEMBINA BLOG
Tarikh: 25 & 26 October 2008
Tempat: KMC/UMP library

Yuran

Photoshop only: RM35 (Harga luar: RM250++)
Blog only: RM35 (Harga luar: RM150++)
Pakej Duo Kursus: RM65

tempat masih tinggal 12 org (adobe photoshop) 8 org (blog)

CD percuma dengan template, e-book, video tutorial bagi peserta. (Disahkan oleh Presiden K-Media, Yamin dan orang bawahannya, Zery)

Kenapa perlu ambil?
- tiada sepertinya di UMP
- kemungkinan besar kali pertama dan kali terakhir, presiden SIFE (mastermind utama) dah nak berambus dari UMP x lama lagi
- Staf2 UMP pun dah mendaftar utk masuk!
- Kesan positif jangka masa panjang. Ilmu yang boleh dipraktikkan setelah memahirkan diri!
- CD mengandungi video tutorial dalam bentuk wmv/avi format(beserta codec tambahan utk membolehkan peserta menonton video tersebut berulang2 kali). Boleh dibaca selagi ada komputer/laptop.

Pada pandangan mata saya(Zery), ini merupakan satu pelaburan yang sangat berbaloi kerana Skill photoshop juga antara skill bonus untuk memasuki mana2 syarikat industri setelah GRAD dari UMP. Dari kompeni upah orang luar buat, bagus dia amik org yg ada skill photoshop- dia dapat tenaga kerja, dia dapat jimat bbrp ratus hanya utk design blog/banner.

Pilihan masih lagi terpulang kepada anda untuk memasuki kursus ini atau tidak, hubungi insan2 di bawah jika berminat:

Fred [K-23]
014-8126021
Id Skype : fredmizta

Syikin [C6106]
017-2189464
Id Skype : syikin_chan

Safiah [C6106]
017-9508100
Id Skype : Princess17111

***Promosikan kepada kawan2 anda!***

***Diorang mungkin berminat!***

Sunday, October 19, 2008

Cursed Night ~Malam tersumpah~

Satu malam yg telah disumpah: malam DAF


Hujan lebat.

kehadiran projektor tidak disedari.

Alatan komputer tidak memadai.

Speaker expired.

mikrofon mengeluarkan bunyi kesyaitanan berfrekuensi tinggi dan boleh berteriak sendiri.

komputer Hang seketika.

Semangat pemain bass band k-media, Abu dibunuh berkali-kali dalam masa satu malam sahaja.

Band-band yang sepatutnya perform terkena "FEAR", sejenis epidemik disebabkan oleh skill priest.

====================

Penyelamat: Bud(Lilitan jemari autentik) dan Ipin(Teleportation), Khalis, serta band zairie. Gelombang aneh telah dikurangkan.

Khalis telah memenangi hamper.

====================

Bagi pihak K-Media, kami memohon maaf atas segala kesilapan dan kekurangan yang telah berlaku.

Diharap anda semua tidak patah hati mengikuti perkembangan dan aktiviti2 lain yang bakal dijalankan oleh kelab.

Sekali lagi, kami memohon maaf dan berterima kasih kepada anda semua.

Wednesday, October 15, 2008

Update Aktiviti, Setelah sekian lama tidak di update..

Aku tidak tahu nak letak gambar apa, nah ini gambar Konata makan rotinya.

Assalamualaikum! Salam Sihat Semua!!
Dah lama tak update blog ni, jadi ni sikit info tentang perkembangan Kmedia.

Ibdaa International Media Student Awards
========================================
Acara pertandingan media peringkat internasional yg dikelolakan oleh Dubai Media City telah disertai oleh seorang mahasiswa UMP sahaja. yang lain nak ikut serta tapi sibuk(Dota, PSM, kamera tiada, duit tiada, semangat yang hilang..). Kategori yang disertai adalah Video Dokumentari dan TV Advertisement, menelan belanja sebanyak RMxxxxx termasuk duit pos laju. Semoga Shahrel (yg menghantar karya) berjaya di persada pertandingan! Jika terpilih menjadi finalis, dia akan di hantar ke Dubai free of charge!

Kmedia Band
===========
Yeaaa..!! Band terus menerus mendapat undangan persembahan! Terima kasih kepada AJK2 Pesta Tanglung, dan Matress kerana menjemput kami yang amatur ini. Walaupun terdapat sikit sebanyak masalah semasa program berlangsung (seperti bass yg tiada bunyinya, guitar yg tidak mampu ditune oleh Jepp, Band BORNEO, lupa lead, lupa lirik, wayar bass terpijak lalu tercabut, drum bunyinya ganjil, drama stik drum terjatuh dsb..), kami bersyukur kerana diberi kesempatan utk menimba pengalaman! Dan minta maaf kepada jiran-jiran F17, jika bunyi studio jamming menjadi igauan. Gomenasai!

LIST SHoW
1. SYMBION
2. Matress
3. Pesta Tanglung
4. Digital Art Fair (18/10/2008)
5. Majlis Makan Malam pelajar tahun akhir Mechanical(22/10/2008)
6. dirumah F17, setiap hari, setiap malam.

Bengkel Adobe Photoshop dan Blog


Hasil daripada pertemuan Kmedia dan Fred, Fred membawa Kmedia menyertai program ini bersama SIFE UMP. Khusus kepada 30 mahasiswa yang mendaftar, peserta bakal memperoleh pelbagai ilmu baru dan teknik-teknik emas design dan blog. Kepada kaki-kaki design di UMP dan penulis blog tegar, disyorkan mengikuti bengkel ini! Jangan lepaskan peluang, janga terlepas peluang.Kmedia ada membuka booth, portfolio designer Kmedia akan di paparkan, nak tengok apa Kmedia boleh buat? Mari join.

=Maklumat lanjut mengenai Bengkel=
Tarikh: 25 & 26 Oktober
Masa: 8am - 5pm
Tempat: KMC


Digital Art Fair dan Pertandingan Senireka Grafik 2008
======================================================
Digital Art Fair akan diadakan pada Sabtu ini, acara eksposisi seni yang pertama di UMP!

Tarikh:18/10/2008
Masa 8pm - 11pm
Tempat: Didepan payung putih

Aktiviti sepanjang Digital Art Fair:

1. Showcase Kmedia Creative Crew
Saksikan bakat-bakat ahli Creative Crew! Lihat bagaimana mereka melukis, mewarna menggunakan peralatan digital!

2. Penyampaian hadiah pemenang2 Senireka Grafik
Pertandingan yang julung-julung kali diadakan di UMP, berjaya mengutip sebanyak 25 penyertaan dari 5 kategori. Termasuk dari MRSM. Pemenang akan diumumkan pada malam DAF.

3. Band Live Show!
Gig! Hype! Extra fun for all! Alami sendiri suasana muzik infiniti di UMP. Mengetengahkan band-band yang ada di UMP tapi tidak pernah di ketahui, inilah masanya kita lihat rakan-rakan kita beraksi! Ada 5 band bakal mempamer kebolehan, 4 dari UMP dan satu band eksklusif dari luar akan hadir.

4. Lite Games Competition
Pernah dengar game VOS dan Frets on Fire? Kalau tidak datanglah ke DAF, mari cuba main, dapatkan markah tertinggi dan menangi hadiah eksklusif dari Kmedia.

5. Showcase karya-karya peserta Senireka Grafik 2008
Kesemua penyertaan semasa Senireka Grafik akan dipamerkan di DAF! Lihat sendiri apa yang pelajar UMP(dan ada yg dari luar) mampu hasilkan!

Ooooya...DAF clash dengan Pesta Cahaya...jadi hadirlah kedua-dua program ya.

Band performance

Satu lagi perembahan band pada malam Matres 08 dan juga pesta Tanglung (malam yg sama).
Aku suda kasi encode, dari 2.09GB saiz kesemua video sebelum ini kepada sebesar 167MB sahaja:

    MATRES '08 (link telah diperbaharui)

  1. Lost Heaven+SRT sub

    sila donlod dan letakkan ke2-2 fail ini ke dalam folder yg sama.

    lagu asal dari band L'Arc~en~Ciel(sbg rujukan): sini

  2. Hariku

  3. Bulan Lapan (Extended)


  4. Pesta Tanglung (Silent Bassist event)

  5. Lost Heaven

  6. Janji Maju (Work In Progress)



Hasil usaha:
band k-media (Surya, Jep, Abu, Zery)
Camera-man (yamin/presiden)
Daniel (keretamu itu)
kamera Daniel (zoom akan hilang sound)


Setakat ni cuma available utk pelajar UMP sahaja (ftp/sharing)

Aku akan upload online dlm masa terdekat. kalau upload laju.

edit: Bukan aku tidak sedar beberapa gaya nyanyian aku agak/SANGAT menggelikan. Aku pun geli tengok. MALU JOE.

Sila komen, FLAME, @ beri nasihat macamana aku patut perform nanti. Aku mana selalu tengok TV rancangan nyanyi2. Aku main nyanyi dlm tandas jak. Bagi la idea, pasal aku memang tiada masa untuk fikir tentang apa aku gesture aku perlu buat ketika menyanyi(sibuk dengan presentation dlm 2 minggu ni).

By the way, Digital Art Fair semakin dekat. Band pun akan perform jugak pada malam itu. Tarikhnya: 18/10/2008 sabtu ini! Tempatnya? Depan Kafe Payung Putih.

AWASSS!!

Sunday, September 21, 2008

Jangan Tertipu

Kononnya nama company ini adalah QSTR Business Opportunity.




website: http://www.dream1688.com

Website2 tersebut adalah tipu (scam) semata-mata. Dan daripada blog Fong Yoong Kheong, adalah diketahui bahawa company ini juga mempunyai website2 lain:


www.systeway.com
www.syh75.com
www.rich1818.com
www.rich1818.uuu.to / rich1818@pacific.net.sg
www.ccy2u.com
www.systeway.com
www.jcm777.com/
www.dream1688.com/
www.wfh88.com/
www.enter-priser.com/
www.vios2628.com


Besar kemungkinan, tujuan website ini diadakan adalah untuk mendapatkan alamat emel dan password (boleh crack password anda dengan mengetahui biodata anda) anda.

Sila abaikan website tersebut sekiranya anda dipromosi oleh orang yang tidak dikenali.

Sekian.

*Post ini juga boleh didapati di weblog aku, buibui.

Saturday, September 20, 2008

Omedetto gozaimashita!!

This is me, toraMizu. Sorry cuz even its ordi too late, but i still want 2 post here. Well...there's many things happens lately...mentally..and physically... [mentally..mostly..XD], so there's tonnes of works 2 be delayed...huhu


Saa..harapan toraMizu utk kelab ni, moga terus maju & bertambah feymes sampai aku graduate..Nyahahaha~~~
Tahniah kepada senpai-tachi yg telah berusaha menubuhkan kelab ni!! (esp Presiden Kmedia)
Arigato gozaimashita...kpd pelawat sekalian..

Banner exchange program

Apa tu 'banner exchange' program?

Banner exchange adalah satu program saling mempromosikan website.
Caranya mudah sahaja, anda boleh copy code di bawah dan letakkan code tersebut dalam code html website anda.

Untuk Blogger.com, anda boleh pergi ke dashboard dan edit layout anda. Di halaman 'page element', klik 'add a gadget' dan pilih 'html/javascript'.

Paste code di bawah dlm gadget tersebut. Klik 'Save changes', dan Voila! Anda telah menpromosikan website ini di website anda melalui banner kecil seperti yang terdapat di bawah!

Terima kasih kepada Yamin atas usaha men'design' dan menyiapkan kedua-dua banner berikut:


Horizontal Banner






Vertical Banner







Cubalah! (Dan sambil-sambil tu, promote la blog kelab ni yaa....)

Special Thanks: Don Fred

Tuesday, September 16, 2008

Akan datang....

Idea datang tika kita berbaring sambil mengorek hidung.


  1. Fotolog panorama sinar ramadhan

  2. poskad

  3. re-design: logo, maskot(new), banner exchange(new), organisasi, blog template

  4. Creative Crew Artbook

  5. Online registration



...ketika ini Nelisa Cantabile tengah main DoTA.

Monday, September 15, 2008

Panorama Sinar Ramadhan

Salam.

Alhamdulilah Ekspedisi Fotografi: Panorama Sinar Ramadhan pada 13 September 2008 telah berjalan dengan lancar. Berikut adalah diari ekspedisi dan beberapa gambar para shooter sedang beraksi:

9.34pagi Dengan menaiki van Nissan 12 seaters rombongan para shooter bertolak ke destinasi pertama, Panching.

Tag program 'license to shoot' diberikan kepada para peserta.


9.5opagi Tiba di Panching- Air terjun Kg Pandan. Tips ringkas(ditulis Reddu), taklimat, task dan assignment dibahagikan kepada para shooter.

(Klik gambar untuk maximize imej)


Subjek assignment : Air

"Air, kerana boleh terdapat di mana-mana dengan mudah, senang, murah dan percuma, maka manusia kadang-kadang lupa betapa anugerah Allah itu
sangat berharga." (Azizi Hj Abdullah)

11.30pagi Bergerak ke Benteng, Kuantan.

12.00tengah hari Tiba di Benteng.

Subjek assignment: Manusia dan Kota

"Andai kota itu peradaban, rumah kami adalah budaya dan menurut ibu, tiang serinya adalah agama” (Faisal Tehrani)

1.10petang Solat Zuhur dan recharge tenaga/ rehat.

"Berpenat lelahlah kerana sesungguhnya kesenangan itu selepas kesusahan..jangan berdukacita kerana hidup ini meletihkan, sebab demikianlah hidup itu diciptakan" (Imam Asy-syafie)

2.30petang Bertolak ke perkampungan nelayan Tanjung Lumpur

Subjek assignment : Legasi Mentari

"Tengok awan usah terlupa pada bumi yang dipijak" (Dr. HM Tuah Iskandar Al-Haj)


5.00petang Solat Asar di Masjid Sultan Ahmad Shah

5.30petang Bergerak ke Bazaar ramadhan

Subjek assignment: Rezeki Ramadhan

6.30petang Pulang ke UMP

Proses pemilihan dan penyuntingan fotolog sedang di dalam proses.


Wednesday, September 10, 2008

Tumpang lalu...

toraMizu here, pertama kali posting kt sini.
Saya baru siap CG artwork(yg sketch dgn pensil @ pen) saya yang dulu-dulu. Jadi, saya harap korang semua bolehlah ke http://toramizuginta.blogspot.com utk komen artwork2 tu..

Sebarang komen amat saya hargai untuk memantapkan lagi skil saya untuk Kmedia.

Monday, September 8, 2008

Ibdaa Student Awards 2008

Assalamualaikum, salam Ramadhan, salam muhibah
Sila masuk pertandingan di bawah, ada peluang ke DUBAI FREE.

Kategori yang dipertandingkan>>

Journalism (Non-News)
Radio
Animation
Graphic Design
Analogue Photography
Digital Photography
Print Advertising
TV Advertising
TV Documentary
Film/TV Feature
Mobile Film



Sila hubungi saya ya, untuk planning,info dan borang. Kita nak menang ni...
Dubai! Kami datang oi!

Sunday, September 7, 2008

Ekspedisi Fotografi Ramadhan

Budaya di negara-negara Arab bila datang bulan Ramadhan mereka akan saling menyapa dengan ucapan:
Ramadhan Kareem!
Dan orang yang disapa akan menjawab:
Allahu akram!
Itu sekadar info selingan belajar dari kelas bahasa sem ini hehe..... Perkara pokok sebenar yang mahu saya bawa di sini adalah hebahan aktiviti terdekat K-Media yang baru mendapat kelulusan iaitu 'Panorama Sinar Ramadhan'. Tujuan utama program ini adalah untuk menghasilkan photolog (buku foto) yang mana hasil dari Ekspedisi Fotografi yang akan diadakan pada Sabtu ini.

Program ini diketuai dan diilhamkan oleh saudara Reddu dari sub-group K-Media JP Movement (Journalism & Photography) ini selari dengan gagasan yang baru diutarakan oleh saudara Zery untuk mengeluarkan produk dari K-Media. Pepatah Inggeris mengatakan, "Great minds think the same" =). Insyallah dengan kerjasama K-Media CC (Creative Crew) Fotolog: Panorama Sinar Ramadhan akan menjadi produk sulung dari K-Media.

Ahli-ahli K-Media dan sesiapa yang berminat untuk menyertai Ekspedisi Fotografi Ramadhan amatlah dialu-alukan, terutamanya kepada mereka yang mempunyai 'SLR', atau 'high-spec' digital kamera (yelah...mau publish hasil). Berikut adalah tentatif program:

EKSPEDISI FOTOGRAFI RAMADHAN - 13 September 2008

09.30pagi – 11.30pagi Taklimat
Bertolak ke Panching
-Sesi Fotografi di Panching
(Subjek Foto: Air)

11.30pagi – 1.00petang Sesi Fotografi di Benteng & Sekitar Kuantan
(Subjek Foto : Manusia & Kota)

1.10petang Solat Zuhur di Masjid Negeri

2.00petang-3.30petang
Diskusi Foto bersama Mentor (Jurukamera professional)

3.00petang-4.00petang
Sesi Fotografi Bazaar Ramadhan

4.21petang
Solat Asar di Masjid Negeri

5.15petang-6.00petang
Sesi Fotografi Bazaar Ramadhan
(Subjek Foto : Rezeki Ramadhan)

6.00petang-7.00malam
Sesi Penggambaran di Teluk Chempedak
(Subjek Foto : Legasi Mentari)

Jadi sesiapa yang ingin menyertai bolehlah reply memo yang akan dikeluarkan nanti dengan kadar segera.

Tempat adalah terhad untuk menyertai Ekspedisi yang akan diadakan Sabtu ini.

Namun jangan risau anda juga boleh menyumbang sama dalam penghasilan fotolog ini dengan menghantar hasil shooting dari dalam kampus UMP (ini atas permintaan JHEPA). Bagi gambar yang terpilih penyumbang akan menerima honorarium dan nama anda akan tercatat dalam fotolog tersebut. Material yang perlu ada ialah foto, caption (bermesej positif), ringkasan foto, lokasi, nama, nombor telefon untuk dihubungi dan no id matrik. Sebagai contoh:

Indah potret lukisan pena tuhan di langit satu ramadhan.

Ringkasan foto: Senja satu ramadhan. Melihatkan kombinasi pancaran jingga mentari, dan awan berona tua kelabu bersatu di lazuardi biru langit saya berlari ke tingkat tiga C2 dari kafe. Dari jendela kecil itu saya merenung dan merakam satu indah potret lukisan pena tuhan di langit satu ramadhan dengan satu-satunya kamera yang saya punya kamera VGA henfon Nokia 3310. (buat ringkasan ala-ala macam ruangan 'photo of the month' dalam majalah Digital Camera)

Lokasi : Tingkat 3, blok C2, Kolej Kediaman 1.
Nama : Encik VGA bin Kosong perpuluhan tiga
HP : 012-3456789
Id : KC 01234

Dan hantar kepada kmediasociety.ump@gmail.com dengan title emel : Fotolog-PSMI UMP atau hantar terus softcopynya kepada Pai (012-2932236, skype: mr_paiyunk) di rumah Q34 atau hantar sahaja kepada mana-mana orang berikut yang mana online- Yamin(skype: yamin03), Acap (skype: acap_mc), atau Dyat (skype: ismi_hidayat).

Untuk kategori ini penyertaan adalah terbuka, staf, non-staf, muslim, non-muslim selagi anda klik shutter di bumi UMP bolehlah menghantar gambar kepada kami. Kami menerima segala jenis gambar tanpa diskriminasi foto sama ada dari kamera henfon, laptop, slr, vga, atau 12 megapiksel. Sepertimana contoh foto di atas diambil menggunakan henfon, percaya atau tidak.

Wednesday, September 3, 2008

Incoming Artbook and band album

Salam Ramadhan semua.

Sekali lagi, aku menulis sesuatu untuk tatapan para pembaca blog ni. Penulis-penulis kita ramai yang sibuk pada minggu ni, mana dengan test dan aktiviti, serta persiapan untuk beberapa pertandingan yang mereka masuk. Aku agak free, so biarlah aku berkongsi beberapa idea dan pendapat dengan anda semua.

Kelab Media dan Kewartawanan UMP sedang menghala ke arah bisnes, dengan cuba untuk memaksimakan profit(kpd kelab dan ahli2nya) dan mengurangkan loss. Kita masih lagi sedang mengumpul aset-aset yang tersembunyi di ceruk-ceruk dan lorong-lorong yang sukar dikesan di dalam Universiti Malaysia Pahang. Bila aku sebut aset, maksud aku adalah insan yang berbakat dan berkeupayaan. Berkeupayaan itu adalah orang yg mempunyai teknik/skil tapi besar kemungkinan seorang pemalas, berbakat itu adalah orang yang mempunyai minat yang tidak terhingga terhadap satu-satu bidang, lalu apakah itu Genius? Bagi aku, Genius bukan diiktiraf diri sendiri. Genius itu diiktiraf orang lain, genius itu mempunyai bakat serta skil, tidak henti-henti praktis dan praktis demi mengejar kesempurnaan dalam hasil buatannya, tanpa sedikit pun dalam hatinya memuji skil yg terdapat pada orang lain mahupun pada diri sendiri. Apa dalam matanya hanya kelemahan, dan apa fikir akalnya hanyalah penambahbaikan/improvement-Lalu membawa kepada perubahan! Tidak ada genius yang ego- orang ego bukan genius, tapi genius itu selalu tidak berpuas hati.

Hanya ada satu masa saja di mana seseorang itu akan nampak hebat/cool, iaitu pada masa dia tidak memikirkan dirinya hebat/cool sedangkan dia berusaha untuk mengejar kesempurnaan sehingga sampai ke kemuncak limit yang dia boleh capai. Tapi genius sedar limit sendiri, dan selalu mencabar limit tersebut-sehingga tahap limit dirinya bertambah, bertambah, dan bertambah lagi; sedikit demi sedikit, sehingga mereka yang mengejar bayang belakangnya tidak dapat mengejar si genius tadi.

Phew.

Sebenarnya aku bukan hendak katakan pasal genius. Apa yang aku hendak katakan ialah, Kelab media sedang merangka beberapa projek (yang dipercayai mampu memberi pulangan besar), antara satunya adalah K-Media artbook(Nama rasmi belum ada lagi) dan kmedia-band album.

Apa yang akan ada dalam artbook?

1. Karya Seni

    Karya-karya para designer, artist, photographer, dan para pemenang/pilihan khas juri dalam pertandingan yang telah dijalankan.


2. Tutorial ringkas

    Tutorial ringkas untuk melukis/mewarna dengan perisian komputer. Teknik digital menyunting foto secara digital, tips-tips ringkas serta peralatan yang diperlukan/direkemen


3. Informasi mengenai K-Media, serta network K-Media

4. Dan banyak lagi....

Apa pula yang ada dalam album Band K-media?

    Apa lagi selain cd audio, lagu, dan album art?


JADI, saya memohon agar anda kemukakan idea anda melalui komen atau chatbox, atas apa jua idea untuk 'produk' K-Media yang akan datang! Harga, kualiti, jenis kertas, bilangan mukasurat, bilangan lagu, genre lagu, tutorial perisian tertentu (cth - photoshop, flash, corel), apa saja yang dirasakan boleh membantu kami. Lebih banyak feedback yang kami dapat, lebih baiklah hasilnya nanti kerana ia mengikut kemahuan pengguna. Tiada siapa mahukan produk yang tidak menuruti permintaannya, kan?

Dan siapa tau, mungkin sekali nama anda tersenarai dalam buku/album tersebut!

Friday, August 29, 2008

Zery's Artworks @ eXpoconvo 08

Hai, Zery di sini.

Aku mau kongsi lukisan yg aku tunjuk kt expoconvo itu hari.


Artemis in casual clothes
Artemis, casual

Father Cristopher Juan Bartholomew
Mr. Bart


Semoga anda bergembira dengan lukisan aku yg simple.

Thursday, August 28, 2008

BASF Petronas Chemical Conscience Camera Award 2008

Anda ada baca Berita Harian, The Star, Harakah, Bintang Pop, Mastika atau komik Kreko?

Hari ini JP movement ingin berkongsi satu rahsia. Setelah lama menyimpannya (2bulan pulun tangkap gambar hehe), tapi bak kata orang tua-tua 'sharing is caring' kami ingin berkongsi dengan anda semua.

Untuk semua pencinta fotografi.
Silalah baca entri di bawah pasti akan menguja semangat anda semua....


BASF Petronas Chemical Conscience Camera Award 2008

When you shoot..is it with conscience??

Got camera?? Can shoot?? BASF PETRONAS Chemical is presenting
its conscience camera award to a photograper with a conscience.

This award is a national competition open to citizens of malaysia and will run for period of three month from JULY to SEPTEMBER 2008. The total prize more than RM16000 to be won.

Based on theme, 'Care for our enviroment' which is something more specifically related to enviromental protection, an esteemed jury will evaluate all entries received by 30th September 2008.

BASF PETRONAS Chemical noted that it was interesting to see how Malaysians had interpreted last year theme through their lense n vision. The corporation once again hopes to create awareness of enviroment with this year's photo competition. All finalist and winning images will be featured in an upcoming photo exhibition to be held in November.

Picture paints a thousand of words..
For further information and entry form, contact K-Media crew..
or log on http://www.basf-petronas.com.my/html/cca08/cca08.html




BASF adalah salah sebuah peneraju utama syarikat 'chemical' dan pertandingan ini adalah percuma. Pepatah Melayu mengatakan "Kail panjang sejengkal lautan yang dalam lagikan diduga, inikan pula kamera vga, subjek yang jauh ingin di shot juga."

Apa lagi ditunggu download lah borangnya di sini


Ikon alam sekitar Karam Singh Walia di UMP baru-baru ini.

"When you click the shutter, you capture the moment forever"
Reddu melaporkan.Wassalam.

Tuesday, August 26, 2008

Sempurna@Semporna di KK2

Video (latihan lagu) boleh didapati di ftp link berikut: Nubu's ftp

Lirik sementara:

    Dingin pagiku buat ku bergigil
    KuKayuh basikal sampai kaki krem
    Hingga pedalku tercabut sudahh
    Tayarnya kurang angin (arrhhh)

    Jalan kampus gravel macam estet
    Lori getah pun masuk lepas pak guard
    Belum sampai kelas sudah keringat
    Bau kepetku pun semakin kuat

    sampai di kelas
    Aku lupa matrik kadku tinggal
    Di kikidua
    Kena balik semula
    Guna la bah basikal ini juga

    Kenapa rumahku jauuuh (di kiki2)
    Kenapa kampus macam Island (di kiki2)
    Kenapa jalan banyak batu (di kiki2)
    Kenapa padang berpasir (di kiki2)

    Walau begini..
    Hidup ku masih lagi nah is Steady
    Piiigi kelass,
    Macam ndak ada apa
    Sebab Kakiku tegap macam Untaaa!

    Kami masih lagi bangga ()
    Kami syukur seadanya ()
    kami sayang tempat ini ()
    Janganla banyak komplen~

    Aku dari Semporna (sempor-Semporna)
    Aku dari Sipadan Island (Dekat Semporna)
    Aku orang Shampulnah (Semporna sabah)
    Sempurna Shampulnah..


enjoy!!

Monday, August 25, 2008

Pertandingan Senireka Grafik 2008

Mari masuk pertandingan di bawah

itu saja sekiann.
/yamin yang malas mau tulis panjang-panjang

Sunday, August 24, 2008

eXpoconvo '08 Day 3 report (finally)

3rd day at expoconvo 08, kuantan parade.


0830 am - waking up from yesterday's worn-out -ness, just to be worn out again today.

0945 am - fetched Toramizu and departed from UMP.

1030 am - Arrival @ Kuantan Parade, Setting up the booth.



1100 am - Some visitors already requested information about the club, and it's up to Yamin to explain it about them.

"Kalau saya nak tempah banner design boleh tak?" (can i order banner design from your club?)

Of course, business chance is also starting to emerge from this kind of conversation.



1125 am - More and more people are coming to the booth, but there appears to be a problem...



Toramizu, the fastest one to set-up her computer(laptop), shows her techniques in digital art.




1130 am - Me: "Min, the computer is $#l?/!!! laa, the damn thing juz dun wanna keluar sound...?@#$!!! tul laaa..."



Yamin: "Hah!?"

Sound hardware messing up...If this continues, we can not have Frets-on-Fire or Visual Orchestra System challenge for today...

While Yamin and I were bugged with audio problem, Toramizu steadily continues with her work...Now that's FOCUS for ya.



"(Doesn't seem like BIOS problem to me...)" the president thought.



"(Um..la la laa....)" Probably listening to mp3 under her tudung. Made me wish I can wear tudung also, SERIOUSLY(I mean it would be great listening to music in class without the lecturer knowing).



At the same time, our finance manager, Surya, was doing his best at his team's Rekacipta booth.

Mr. Aziman, doing his best to explain the software his team made for the competition. "Dia sebenarnya macam ni, macam tu.."



Khalis's mind is blank, as usual.Last2 dapat no.3 juga...aku ndak tau kalau ada bias atau tidak...aku ndak terlibat..


1200 pm - Min: "Argh, I can't solve this! We have to abandon Frets and VOS. Well then, Zai...it's up to you now."

Urgh. Talk about motivation deduction. I can't listen to my favorite songs now. GREAT. JUST GREAT.

Well fine...I can just draw something up.



With Yamin giving up on the games, he continues to provide meaningful information to the visitors.




GOD knows how depressed we were that day.

0100 pm - One of the visitors personally approached Toramizu and had a dialogue with her. I don't really know the details, but surely, THIS was one of them:

"Mana satu yg awak lukis?"
"Yang tu, tu , dan yang tu.."
"Ooo...."



Man I'm hungry....depression in the morning is definitely not something one would ask for.



Believing in Daniel/ Den, I asked him to buy me a Nasi Pattaya.
Den: "Tengoklah kalau ade...."



For some of you who's wondering, Den is from JB. Yamin, Nizam, and I - we're from KK, Sabah. Surya and Khalis are from Tawau, Sabah.
Toramizu? ask her in that catbox section we got here..


0345 pm - The rekacipta finished already, so Surya returned to our booth followed by Khalis. As I and Yamin had our Ice cream break, Surya assumed control of his PC and opened 3D's Max to show off his knowledge.





0420 pm - Clears the booth to prepare for going back to UMP. Teamworking spirit!







And this is the certificate for our club....participating in eXpoconvo '08. Really grateful for this!



Surya: "This certificate is not a lie, so don't try to mess up with our club...Or I'll backstab you!"



Hmph, you and your DotA terms.

===================================================


That's all folks for the 3rd day! Thank you for your involvement in the process! We hope to see you guys again next time!!



Trivia:
  • Surya's PC audio hardware was damaged.
  • K-Media started to accept banner/bunting/poster/flyer/pamphlet design order.
  • Also, Band performance is now available to be booked for any events, be it weddings or business matters.
*Edited 7.30pm 27.08.08